ZALMFILET OP DE HUID GEBAKKEN

Het valt tegenwoordig nog niet mee om een stukje Zalm te bekomen van ouderwetse kwaliteit .
De schappen in de supermarkten liggen vol met kweekvissen waarvan de smaak zo ver afwijkt van de smaak die ik me nog goed herinner uit mijn jongere jaren dat ik zelden nog Zalm eet .
Ja… tijdens onze tripjes door Frankrijk komen we hem nog wel eens tegen op de kaart ; maar dat is dan wel diep in de Jura of soortgelijke gebieden met woeste rivieren .
Wat in de zich restaurant noemende eet cafe’s in onze regio wordt voorgeschoteld als Zalm kan nog niet in de schaduw staan van het wilde exemplaar .
We waren er dus klaar mee … totdat bij onze Grand Frais een visafdeling werd ingericht met heerlijk verse maar wel vacuum verpakte vis …. en ja… dat vind ik hygienisch .
Hier in het zuiden koop ik mijn vis niet op de markt… laat staan in de supermarche..
Helaas…. daar hangt een prijskaartje aan ; en dan te bedenken dat amper 100 jaar geleden .. in 1909 om precies te zijn …. de gemeente Amsterdam waar mijn overgrootmoeder woonde een wet uitvaardigde waarin opgenomen was dat aan inwonende dienstbodes niet verplicht mocht worden om meer als drie keer in de week Zalm te eten….zo vol zaten de grachten er mee .
Spotgoedkoop in die tijd….dat is dus niet het geval van de fraaie Filets Wilde Zalm die ik Zondag bemachtigde tijdens ons wekelijkse winkel uitstapje , want zo noem ik ons tripje naar het vers voedsel walhalla .
Het werd een heerlijk maaltje wat niet meer begeleiding nodig had als in Boter en Dragon Azijn gesmoorde Prei en een bloemige Aardappel .

IMG_4772

Maak een mengsel van fijn geprakte Boter , met vers gemalen Zwarte Peper , Dille , Kervel , Zeste van een kleine Citroen en grof Paneermeel wat je liefst zelf maalt van oud Stokbrood
Dep de Filets goed droog met keukenpapier en bestrijk hiermee de bovenzijde .
Intussen laat je Olie en Boter goed warm worden in de bakpan en schroei de Filets heel even donkerbruin op de bestreken zijde .
Draai om en bak de vel kant bruin…
Zet nu de pit op de laagste stand en laat een minuut of 10 garen… afhankelijk van de dikte van de Filet .

Liefst eet ik hier Prei bij ; gestoofd in Roomboter en een keer sprayen met Dragon Azijn .
Voor het opdienen een beetje Foelie poeder op de Prei strooien .

Comments are closed.

Search
Advertisement
Recente reacties
    Meest recente berichten