VLAAMSE KARBONADES

IMG_0143

OMA had een tante in Brussel en hoewel joods van geboorte was zij bepaald niet recht in de leer , hetgeen trouwens 100% veranderd is toen haar dochter met een zeer orthodoxe man trouwde en de familie naar Antwerpen verkaste .
In de tijden dat Brussel nog een bruisende stad was gingen we dan ook geregeld met de hele familie uit eten in haar favoriete restaurant “De Kotelet” in de Rue des Bouchers .
Een klassieke lunchbrasserie met spiegelwanden , schilderijen , aanschuifbanken waar je allemaal naast elkaar zit en kleine tafeltjes ervoor die aan elkaar gezet kunnen worden .
Ik weet niet eens of die zaak nog bestaat… in geen twintig jaar meer in het centrum van Brussel geweest ; de sfeer van toen is weg en de Chocolaterie in de Nieuwstraat waar mijn overgrootvader is geboren afgebroken..
Uiteraard serveert dat restaurant louter Koteletten in alle soorten , de een nog smakelijker als de andere.
Maar onze Tante Rita heeft een ernstige onhebbelijkheid ….. ze kan het niet nalaten fraai verzilverd bestek weg te pikken en hoe goed iedereen haar altijd in de gaten hield , wanneer we weer in de auto zaten kwamen de schatten tevoorschijn zelfs eens een broodmandje bij van der Valk .
Ook deze keer hadden we aardig goed opgelet en had Oma’s vader haar wel iets zien wegmoffelen maar besloot net te doen of zijn neus bloedde .
Intussen had hij de eigenaar , die het hele gezelschap natuurlijk goed kende , ingeseind om het bestek op de rekening te zetten .
De verrukkelijke Vlaamse Karbonades waren verorberd , de koffie en pousse cafe op en de rekening werd gepresenteerd .
Toen werkelijk :……. mijn vader die met een stalen gezicht tegen de eigenaar zei : We hebben toch geen bestek meegenomen…..
De baas die antwoordde : Er is van een persoon geen bestek afgehaald …. En wij in koor : Tante Rita :…. DOE JE TAS OPEN…
OH OH OH Wat een afgang ….. en gelachen als we hebben …..
Het plan heeft ook gewerkt ….
Dit hilarisch verhaal is voor mij even onvergetelijk als de Vlaamse Karbonades in Kriek bier , die we daar altijd aten .

IMG_0139 (2)

Marineer Schouderkarbonades ongeveer een uur in een flesje Kriekbier met een Ui aan ringen , een Wortel aan schijven , Laurier , Tijm en Peper uit de molen .
Haal ze uit de Marinade , dep ze droog , insmeren met Luikse Appelstroop en kruiden met grof gemalen Peper en een vleugje Kerry uit de molen .

0020 kotanye kruiden

Boter en Olijfolie in een braadpan heet laten worden en hierin de Schouderkarbonades aan weerskanten lekker bruin bakken .
Dan de marinade er bij gieten en met het deksel op de pan laten stoven op de laagste warmtebron tot het vlees gaar is .
De saus eventueel nog inkoken nadat je het vlees er uit gehaald hebt en dan snel opdienen .
Wij aten dit met Hete Bliksem .

Leave a Reply

Search
Advertisement
Recente reacties
    Meest recente berichten