TOMATEN / PAPRIKA SOEP

IMG_1516

Moestuinieren is een vak apart , en zeker in Zuid Frankrijk.
Daar ben ik na eindeloos proberen en veel teleurstellingen achter gekomen… ik houd het maar bij mijn Citrus struiken en bomen..die groeien en bloeien tegen de verdrukking in met groots resultaat.
Had ik in Eindhoven in een tuintje midden in de stad Paprika’s en Tomaten in gemetselde bloembakken tegen een zuidmuur ,die werkelijk de hele zomer prachtige vruchten afleverden ,
hier in Zuid Frankrijk ben ik nooit verder geraakt als een enkele snel verschrompelde half groene Paprika en armtierige Tomaten.
Alle hoeken van onze toch niet kleine tuin heb ik geprobeerd , in potten , in bakken , in zakken potaarde en in de volle grond …verder als een stuk of vijf schamele Tomaatjes per plant ben ik nooit gekomen zelfs niet met de door mij al eerder genoemde Engelse tuinman Jamaica John .
Na al deze bekostelijke hobbymatige tuinbouw heeft Opa mij ten strengste verboden nog ooit te moestuinieren gezien het feit dat lokale aankoop op de markt of zelfs bij Grand Frais aanzienlijk goedkoper uitpakt .
Veel keus heb ik natuurlijk ook niet aangezien ik zelf niet in staat ben om het werk te doen ; mijn Citrusfruit doet zichzelf als ik er elke twee weken de tuinslang bij leg en er zo’n tweehonderd liter water bij laat lopen .
Ennnn nu schrikken jullie even….. Ze gedijen het best met bemesting in de vorm van mannen urine…. dus jullie zullen snappen hoe het er hier aan toe gaat.
En waarlijk : die oude Fransozen hebben gelijk !!!!! Ongelooflijke oogst heb ik hier voor Limoncello , Marmelade en wat al niet meer waaraan ik al diverse blogs heb gewijd .
Nu gaan we elke zondagmorgen naar de grote vershal : Grand Frais , voor onze verse inkopen .
Het was mooi weer , ik kreeg aanloop en had zin in soep…. de keus was snel gemaakt :
Tomaten / Paprika soep…. een heerlijk zomers gerecht waarbij ik stokbrood met Geitenkaas serveer .

Het recept :

Grill drie Punt Paprika’s tot de schil blakert en doe ze dan een half uur in een goed afgesloten plastic zak ; daarna kun je ze heel makkelijk afpellen .
Rooster in de oven , met de schil naar boven , vijf Tomaten die je gehalveerd hebt .
Snipper een flinke peervormige Sjalot en twee tenen Knoflook .
Giet olijfolie in een soeppan en smoor daarin de Sjalot en Knoflook glazig .
Doe er de ontvelde Paprika’s en de Tomaten bij , een koffielepel Gerookt Paprikapoeder , Peper met Chili en Tomaat , en Zeezout met Provencaalse Kruiden uit de fairtrade molens van Appie .
Voeg ook een Laurierblad en een beetje Oregano toe..
Hussel wat door elkaar met een houten lepel terwijl je een scheutje Dragonazijn met een schepje Bruine Suiker toevoegt en schenk er dan anderhalve liter Water op met twee Kippenbouillonblokken..
Laat de soep tegen de kook aan een uurtje trekken en doe er dan een half blikje tomatenpuree bij .
Een beetje laten afkoelen en de staafmixer er in..
Intussen heb je balletjes gedraaid van Gehakt dat lekker gekruid is.
Breng de soep aan de kook en doe de balletjes voorzichtig een voor een in de kokende soep ; even mee laten koken .
Daarna afzetten en wat creme fraiche door de soep roeren .

Comments are closed.

Search
Advertisement
Recente reacties
    Meest recente berichten