SOEPGROENTE : TIP VAN MAMI LAETITIA

soepgroen-resten

Nog niet zo lang geleden is de moeder van mijn Franse vriendin overleden ; ze was op een haar na 100 jaar .
Mami Laetitia , maar ze wilde niet dat iemand haar Mami [ oma in het frans ] noemde , want zo oud was ze nu ook weer niet .
Naar goed Frans gebruik woonde zij in bij haar dochter , mijn vriendin , en ik kan jullie verzekeren dat dit gegeven in Frankrijk meestal geen naastenliefde betreft maar hebzucht omdat de tehuizen voor ouderen zelf betaald moeten worden en de prijzen schrikbarend hoog ; zodat dat allemaal in mindering komt van de erfenis….jaja… ze offeren zich nog liever 30 jaar op .
Toen mijn vriendin uit Canada terugkeerde met haar kersverse tweede echtgenoot kocht zij een fraai dorpshuis waar Mami op de begane grond een appartement kon huren van haar dochter en zo waren alle partijen content .
Vele jaren verliep alles in pais en vree tot Mami op haar 97e een heup brak waarvan ze overigens snel herstelde door een operatie en ook nog eens stukken beter liep dan voorheen .
Vanaf dat avontuur durfde mijn vriendin haar moeder niet meer alleen te laten en omdat ze veel reist [ zoon is gezagvoerder bij Air France ] stelde ze voor elk vertrek een heel schema op waarbij vrienden en kennissen verzocht werd bij toerbeurt enkele dagen op Mami te komen passen dus ook mij viel die eer enkele keren per jaar te beurt .
Overigens was dat helemaal geen straf … Mami was bijzonder onderhoudend en wist overal over mee te praten .
Ze hadden als gezin in alle Franse overzeese gebieden gewoond als onderwijzers echtpaar .
Prachtige verhalen vertelde ze daar over en aan haar heb ik ook geweldige recepten te danken .
Als ik daar de wacht hield kookte ze voor mij… 98 of 99 jaar… en lekker !!!!!
Ook een aperatief en een greep uit haar geweldige wijnkelder hoorden daarbij …
Ik heb er warme herinneringen aan .
Vandaag kom ik met een tip van haar die werkelijk geniaal is… geen verspilling want daar houd ik niet van …. en Mami die de oorlog had meegemaakt terwijl haar man in een werkkamp zat was ook niet gewend om eetbare waar weg te gooien .

Gooi nooit afsnijsels van Prei , Bleekselder , Wortels , Navets of Venkel weg .
Was de schillen en reststukjes zorgvuldig , laat ze drogen en vries ze in .
Zo heb je altijd iets in huis om samen met een Ui en een Tomaat soep te trekken en kun je de goede Groente gebruiken als vulling , waarna de cyclus zich weer herhaalt omdat je dan weer afsnijsels hebt .

img_4358

Op deze wijze heb ik vanochtend Spliterwten gekookt samen met Varkensvlees . De Groente in de Marguerite [ook een attribuut wat ik nooit eerder had gezien ] zodat ik al dat slap gekookte spul later niet uit de soep hoef te vissen ..
Dank je Mami !!!!!

img_4366

img_4365

Twintig minuten voor het opdienen heb ik de goede Groente en de Rookworst aan de soep toegevoegd en de Snert was heerlijk , de Groente had nog bite .

img_4369

Comments are closed.

Search
Advertisement
Recente reacties
    Meest recente berichten