RISOTTO UIT MONTENEGRO

img_4329

Het is al een paar jaar geleden dat Opa Frankrijk voorzien moest worden van een nieuwe knie , en dat midden in de zomer in Nederland .
Gezien het feit dat de wachttijden daar niet gering zijn had ik alle tijd om een schema te bedenken wie hier op het huis zou passen omdat anders mijn hele tuin [ met voor een kapitaal aan planten en Citrus bomen ] naar de haaien zou gaan door de hitte en de droogte .
Zover is het niet eens gekomen , de operatie datum werd bekend , en de oplossing diende zich nog dezelfde week aan .
De dochter van de Engelse buren heeft een vriendin die op dat moment hiernaast verbleef omdat ze een sabbatical had genomen .
Tot nu toe is het verhaal nog te volgen , nu wordt het moeilijk……. deze jongedame van Montenegrijnse afkomst en grootgebracht in Australie had 10 jaar in Kuwait gewerkt ; volgen jullie het nog ?????
Daar verdien je ook al 10 keer zoveel als elders en als vrouw kun je je geld in dat staatje niet opmaken …. het is daar : Werken Eten Slapen…dus was ze echt wel aan een sabbatical toe .
Haar plan was zich hier te orienteren op de huizenmarkt om haar geld te beleggen .
De afspraak was snel gemaakt ; tegen een uiterst geringe vergoeding wegens haar overmatig water gebruik
[ getipt door buuf ] zou Tania 3 maanden op de winkel passen en voor de tuin zorgen .
Echter…. de eerste maand toen wij nog niet vertrokken waren , woonde ze al in onze [ onafhankelijk van het huis ] logeerkamer met eigen badkamer , terras en poortje naar Buuf .
Zeer snel kwamen we er achter dat Tania in haar leven nog nooit een poot had uitgestoken .
Ontbijten deed ze ongevraagd bij buuf , ze liet zich alles aandragen… avondeten … ook bij buuf en als die er eens niet was nam ze als vanzelfsprekend aan dat ze bij ons aan kon schuiven ook al was de huur daar niet naar .
Nadat Opa zich er behoorlijk aan begon te ergeren en zijn gal spuwde bij mij , besloot ik eens te vragen of ze wel kon koken en tot mijn grote verbazing beaamde ze dat ; de Risotto volgens het recept van haar moeder moest goddelijk wezen .
Schat houdt niet van Risotto [ niet dat hij dat toen al ooit gehad had ] daarom stelde ik Tania voor om mij dat recept van haar moeder eens te leren door het voor te doen en zo belandden we op een avond samen in de keuken … het recept is erg goed en ze heeft me tevens gewezen op de nodige variaties .
In Montenegro moeten er 3 ingrdienten in zitten en ook niet meer .
Groente , Vlees / Vis en Pecorino / Parmezan .

Beetje Olijf Olie in een ondiepe hapjespan .
Blondeer Prei Venkel en Sjalot .
Arborio Rijst erbij , en ook beetje met de Groente smoren .
Een beker goede Witte of Prosecco erbij .
Roeren tegen de klok in , vraag me niet waarom want ik zie er de logica niet van , maar de wet van de Montenegrijnse Mama . Langzaam een halve liter Kippenbouillon bijvoegen [ mag ook van een blokje ] steeds een pollepel en alleen tegen de klok in blijven roeren…. 18 min. Op het laatst fijn geplukte malse Kip /Kalkoen / Eend of Garnalen toevoegen .
Tijm en Salie blaadjes erbij en nog even roeren .
Dan moet de rijst droog en gaar zijn .
Veel geraspte Pecorino Secco erdoor en Mascarpone [ ipv Boter ]
Intussen Bacon krullen bakken [ beetje water erop sprenkelen onder het bakken ]
Op bord scheppen en 3 krullen erop leggen .
Bestrooi met fijngehakte Blad Peterselie .

Comments are closed.

Search
Advertisement
Recente reacties
    Meest recente berichten