PINDAKAAS

PINDAKAAS ZELF MAKEN

Jullie vragen je waarschijnlijk af waarvoor dat nu weer nodig is …. maar er zijn zelfs twee redenen te bedenken :
A Oma Frankrijk is heel zuunig…
B In Frankrijk is Pindakaas weliswaar mondjesmaat verkrijgbaar maar schreeuwend duur en meestal van Amerikaanse makelij ..

IMG_4681

Enige weken terug kwamen we plots zonder Pindakaas te zitten en er kwam ook niemand uit Nederland om mijn favoriete merk mee te brengen…. dat komt heel nauw omdat ik aan veel allergieen lijd .
Zonder dat ik er om gevraagd had bracht Opa toen hij boodschappen had gedaan een Ieni Mini Potje mee van een vaag Amerikaans merk ; het was niet alleen bleek , weeig en smakeloos , maar ook nog schreeuwend duur : vier euro tien…dus zullen jullie begrijpen dat ik van mijn stoel viel….
Dat was het begin van veel echtelijk geredetwist en het ene woord bracht het andere mee… Oma werd steeds woester naarmate Opa zijn aankoop verdedigde… hij kan geen twee weken zonder Pindakaas .
Uiteraard meldde ik alles in mijn toorn aan mijn FB vriendinnen die met allerlei tips te hulp schoten want Pindakaas is zeer eenvoudig zelf te maken .
Uit al die bruikbare tips heb ik datgene gepikt wat naar mijn smaak leek .
Pinda’s gekocht , kant en klaar gepeld , met heel weinig zout.. de goedkoopste die ik vinden kon in het Eco rek bij Leclerc .
Wanneer je alleen zoute Pinda’s vindt schud je in een vergiet het meeste Zout er uit door deze wat op en neer te zwaaien .

IMG_4678

4 zakjes van 250 gram a raison van 54 cent … andere winkels hadden enkel Pinda’s voor bij de borrel .
Een fles Archaide Olie…. daarmee kan ik wel een jaar vooruit en Honing in plaats van Suiker…. heb ik altijd in huis . Ik gebruikte Olie naar smaak , bijna een koffiekopje en een eetlepel vloeibare Honing op een kilo Pinda’s .
Alles bij elkaar in de keukenmachine en malen… af en toe stop ik even om de machine af te laten koelen want het is een zware klus.
4 potten voor de luttele som van 2,16 e. Een Hele Kilo !!!!!!!
Opa vond en vindt m heerlijk… maar…. voor straf moest hij eerst de inhoud van dat ranzige potje opeten voordat hij aan de nieuwe kon beginnen .
Mijn FB vriendinnen hadden veel medelijden en vinden me nu een keihard wijf , maar ik heb de poot stijf gehouden…… Opvoeden is consequent zijn en ik heb veel ervaring…

Vanmiddag heb ik nieuwe voorraad gemaakt en daarom wil ik het recept delen met al mijn volgers die ook zijn overgeleverd aan dure en / of ranzige varianten .

Comments are closed.

Search
Advertisement
Recente reacties
    Meest recente berichten