NASI BALLEN / SCHIJVEN

Eind jaren vijftig ging Oma naar het Lyceum in de grote stad , 13 km heen en 13 km terug op de fiets van en naar het boerengat waar mijn vader het nodig had gevonden zich terug te trekken uit het stadse leven hetgeen indertijd gebruikelijk was onder de artistiekelingen uit de binnenstad van Eindhoven .
En dan ook nog niet in het dorp , maar kilometers daarbuiten , in het bos en aan de rand van de heide…
Nu kan ik die rust bijzonder waarderen maar voor een tiener kleefden daar nogal wat nadelen aan : Bioscoop , fuifjes , met vriendjes door steegjes slenteren , dat ging allemaal aan mij voorbij .
En dan nog een voorbeeld : het cafetaria !!! daar fietste ik elke dag langs met mijn vriendin , tevens buurmeisje …buren hadden we gelukkig wel in dat bos.. een eveneens artistiek gezin en nog een familie waarvan de vader professor was en tevens directeur van het Nat-Lab van Philips… ook zij vielen buiten de norm van een standaard gezin uit de grote stad .
Ik kom nu terug op het cafetaria… Friet en Kroket of Knakworst , dat kenden we wel … maar toen de Nasibal in de koelvitrine verscheen waren we helemaal om… wat een pikante exotische hap .
Mijn zakgeld was heel niet slecht maar meestal toch op aan het eind van de week en daar had ik toen het volgende op gevonden : Zaterdag ochtend moesten we nog naar school maar waren dan om 12 uur uit , juist het tijdstip dat mijn [ niet lievelings- ] oma en haar tweede echtgenoot in de serre zaten aan een Porto voor de maaltijd , en het toeval wil dat hun huis op de route lag tussen Lyceum en cafetaria .
Heel schijnheilig gingen we dan Oma goedendag zeggen en dan stopte ze me een gulden toe met de woorden : niets tegen Opa zeggen .
Hetzelfde gebeurde met de stief- Opa al was die met een knaak wel iets guller .
Zo had ik elke zaterdag een extraatje om met mijn vriendin [ die zulke faciliteiten niet had ] bij het cafetaria een Nasibal te eten en voor dat geld kon er nog een Frietje of een ijsje bij ; dat lag aan het seizoen…
De Nasibal is altijd mijn favoriet gebleven totdat bij mij Gluten intolerantie werd ontdekt en ik ben domweg nooit op het idee ben gekomen om die zelf te maken…. kan toch niet moeilijker zijn dan een Kroketje…
Tot vandaag… omdat ik een beetje Nasi over had van afgelopen vrijdag .

img_3405

We hadden nog een restje Nasi over dat net te weinig was om voor twee personen als warme hap bij het avondeten te dienen .
Bedacht me dat ik op deze druilerige zondag wel eens kon proberen om daar Nasiballen van te maken ; het kladje Groene Curry Boontjes heb ik er gewoon doorheen gedaan . We zien wel waar het schip strandt…

img_3388

Omdat het een wat korrelig geheel is heb ik even met een klont Boter en glutenvrij MEHL van SCHAR een papje gemaakt ; Boter smelten , Meel door een zeef er boven wrijven , dan Melk toevoegen en blijven kloppen tot een stokstijf maar glad geheel .
De Nasi hier doorheen mengen en goed af laten koelen , daarna nog even in de koeling zetten voordat je er ballen of schijven van maakt .

img_3393

img_3398

1x door [ glutenvrije ] Bloem halen , daarna door een los geklopt Ei en dan door [ glutenvrij ] Paneermeel .
Nu kun je ze bakken in hete Olie ; de schijven in de koekenpan en de ballen in de friteuse .
Het kladje Pindasaus wat ook nog over was smaakte er heerlijk bij .

Comments are closed.

Search
Advertisement
Recente reacties
    Meest recente berichten