MOULES SAUCE POULETTE

Al lang voordat Oma Frankrijk en Opa een setje werden kwam ik op een fameus adresje in St Tropez waar ze de beste Mossels ter wereld serveren ; althans in mijn belevenis .

img_3150

Een beetje hoog achterin het dorp gelegen op een stukje oude stadswal is het of je in een ansichtkaart zit…. zeer romantisch
Zelf ging ik er elke vakantie enkele malen eten en nu ik met grote regelmaat in de omgeving vertoef , elke paar weken…
Iets anders als Moules Sauce Poulette heb ik er nog nooit besteld ; goed is goed beter kan niet en ik heb zo de gewoonte om aan elk restaurant wat ik frequenteer mijn lievelingsgercht te koppelen waardoor ik nooit word teleurgesteld .
Dit familiebedrijf wat haast zo’n 70 jaar bestaat is al zo’n kleine 50 jaar mijn adresje , ik heb de dochter zien opgroeien tot de nieuwe gastvrouw en Jaques .. haar vader… die vroeger de scepter zwaaide doet het wat rustiger aan hoewel hij nog steeds de touwtjes in handen heeft en de kassa beheert .
De ontvangst door hem is hartverwarmend en ondanks het feit dat daar duizenden mensen per seizoen komen eten krijg je het gevoel dat je een persoonlijke vriend bent… en dat is gastheerschap wat je nergens anders tegenkomt in een toeristische valkuil als St Tropez .
Een paar maanden geleden belde ik om een tafeltje te reserveren in het hoogseizoen om met mijn vriendin te gaan lunchen en tot mijn opperste verbazing stootte ik op een antwoordapparaat dat mij duidelijk maakte dat de zaak wegens omstandigheden drie dagen gesloten zou zijn…. de schrik sloeg me om het hart…. er zou toch niets met Jacques gebeurd zijn ??? Die lieve attente man moest toch zo ongeveer tegen de tachtig lopen….. niets is dan onmogelijk .
Zonder te reserveren besloten we het aanpalende restaurant te vereren met ons bezoek , alhoewel eens zo duur …. maar met hetzelfde adembenemende uitzicht , dus dat mag iets kosten .
Grote verbazing … ons favoriete adresje was gewoon open en de baas springlevend .. het terras zat al stampvol.. maar opgelucht als ik was vloog ik Jacques om de hals en vertelde van mijn angst en vruchteloos telefoontje wat dus op een misverstand berustte ; ik had een verkeerd nummer getoetst .
Maar de lieve man zo ontroerd door mijn reactie heeft een tafeltje tegen de kassa laten plaatsen zodat we zonder reservering toch nog konden eten ennnnnn …. hij de taak op zich nam om persoonlijk te zorgen dat het ons aan niets ontbrak ; inclusief aperatief van het huis.

pesquiere1

Sedertdien zijn wij steeds zijn speciale gasten en de enige die nog door hem persoonlijk worden vertroeteld wanneer we daar doodmoe van de markt neerstrijken voor de welverdiende lunch….. Moules Facon Poulette .

img_3147

Ook thuis in Nederland maak ik al zo’n jaar of veertig mijn Mosselen op deze manier en tot grote tevredenheid van mijn gasten dus toen ik gisteren een telefoontje kreeg van mijn dierbare en niet boze stiefmoeder die mij om het recept vroeg , heb ik besloten om het maar eens op papier te zetten .

Week de Mosselen in ruim water met een halve fles Melk .
Goed nakijken en kapotte exemplaren weggooien .
Boter in de pan… fijngesneden Prei, Wortel , Bleekselder … en een hele fijngesneden Venkel plus veel Zwarte Peper even aanzetten en vooral niet bruin laten worden . Een scheut Witte Wijn en Pastis erbij , Mossels er in … voortdurend omscheppen , ongeveer 5 minuten en halverwege de tijd 2 flinke eetlepels Creme Fraiche toevoegen en blijven omscheppen … opdienen in de Soep en een lepel erbij leggen want het is wel de bedoeling dat je de Creme Soep ook opeet .

Comments are closed.

Search
Advertisement
Recente reacties
    Meest recente berichten