MOJITO VAN EIGEN KWEEK

IMG_1979

Een jaar of acht geleden zijn Opa en Oma naar Cuba geweest , en het is werkelijk het leukste land wat we ooit bezocht hebben .
Vierentwintig uur per dag en nacht speelde er zo’n leuk orkestje op het terras van het hotel [ wij sliepen er precies boven ]
Het hele maatschappelijke leven gaat ook gewoon dag en nacht door , wat een belevenis op zich is ..
Helaas… fatsoenlijk eten behoorde toen nog niet tot de mogelijkheden ; niet eens in het duurste restaurant .
Maar dat konden we de mensen ook niet kwalijk nemen gezien de boycot’s en de eenzijdigheid van de landelijke ingredienten .
Drinken daarentegen lukte prima… geweldige Koffie en heerlijke Cocktails .
En zoals dat in een oprechte dictatuur waar alles staatseigendom is betaamt , werden pakken Koffie , flessen Rum en dikke Sigaren stiekem door het personeel verkocht aan ons toeristen..
We moesten dat vooral niet kopen daar waar de van staatswege verstrekte taxi chauffeur met oldtimer ons naar toe bracht..
Het hotelpersoneel was veel goedkoper en Oma dankbare heler .. Daar stond ook nog wel tegenover dat ik nagenoeg mijn hele vakantie garderobe inclusief tasjes en schoenen aan de kamermeisjes heb uitgedeeld…
Moet gezegd dat ik ook geen deftige spullen had meegenomen , want je wilt in zo’n land niet de patser uithangen..
Sterker nog… ik ben in een ski-pak vertrokken en ook weer teruggekeerd . Het was hartje winter en ik heb het altijd koud in het vliegtuig .
Bij het hotel ontmoetten we een aardige en vooral knappe jongeman die ons het ECHTE Havanna wel wilde laten zien.. die buurten waar je normaal niet komt , en daar nam hij ons mee naar het repetitie lokaal van de Buena Vista Social Club.. waar het allemaal is begonnen.
Intussen had ik een Mojito al erg weten te waarderen dus hebben we er daar met de student die ook vloeiend Frans sprak , een paar gedronken welke toch een beduidend lager prijskaartje hadden als op het hotelterras… We hebben hem als afscheid nog meegenomen naar de super voor de toerist waar hij wc papier en luiers voor de baby mocht kopen als onze dank…

Mojito van eigen kweek :

limoenboom

De belangrijkste Citrusvruchten oogst valt hier in Zuid- Frankrijk in najaar en winter , en laat dat nou niet direct het seizoen zijn waarin je naar een Mojito verlangt .
Hoewel de Limoen struik nagenoeg het hele jaar wel enkele vruchtjes geeft kan ik daarmee niet aan de Mojito behoefte in de zomer voldoen ; het is net genoeg voor decoratie en bescheiden gebruik in de keuken .
Oma zou Oma niet zijn als ze daar niet iets op had gevonden…..
Deze winter bracht me een overvloedige oogst en zoals ik altijd limonade siroop maak van de Citroenen waarvan ik de schil heb gebruikt ten behoeve van de Limoncello , bedacht ik dat ik ook wel eenzelfde siroop zou kunnen maken van Limoenen ipv Citroenen en de Suiker te vervangen door zijn Caraibische zus : Rietsuiker .
Ik kook de zeer fijngehakte [keukenmachine] Limoenen/Citroenen met Water en Rietsuiker in . Dan door de zeef wrijven en heet in flessen doen.
Bij elke fles aldus verkregen siroop heb ik een vijfde deel Witte Rum gedaan en alles koel weggezet in de drankschuur….
JAAAAA Oma heeft een heuse drankschuur voor alle Likeuren en Marmelades .

drankkast

Het is vandaag een prachtige dag en toen we terugkwamen van de Versmarkt stelde Opa voor dat we eerst maar eens gezellig een Apero moesten genieten in de tuin… Ideaal moment om een fles Mojito van eigen kweek te proberen ; er hoefde alleen nog maar Prikwater , Limoenschijfjes en Mintblad bij.. en dat groeit in de tuin .
Het is een groot succes gebleken …..

IMG_1979

Het originele recept :

1 koffielepel Rietsuiker .
Uitgeperste Limoen een grote of twee kleine .
1/5 deel Witte Rum .
4/5 deel Prikwater .
Paar ijsklontjes .
Wat verse Mintblaadjes en schijfjes Limoen in het glas laten drijven .
Serveren met een roerstokje en een rietje .

Extra chic maak je deze cocktail met een suikerrandje : Ga met een schijfje Citroen/ Limoen waarin je een snede hebt gemaakt langs de bovenrand van het cocktailglas en druk dat dan in een laagje Suiker .

Comments are closed.

Search
Advertisement
Recente reacties
    Meest recente berichten