MEDITERRAAN VISPANNETJE

img_4175

In vroeger tijden toen er in het Brabantse nog niet zoveel te koop of te beleven was gingen we wekelijks naar Antwerpen…
De stad van mijn vaders voorouders , waar wij dank zij hem de weg goed kenden ; vooral de oude binnenstad met de toen nog middeleeuwse sfeer , enigszins verpest door de hoeveelheid kroegen en restaurants , maar als je jong bent is dat een prettige bijkomstigheid ter verhoging van de feestvreugde.
En feesten deden we… met mijn broer die daar studeerde… en zijn vrienden .
Oma Frankrijk was de klos of de gelukkige want beschikte over een rijbewijs en een Kever door vader betaald maar met het doel als taxi te fungeren voor alle diensten waarin hijzelf geen zin had . Uiteraard ging ook hij naar deze stad waar hij zich het meest thuis voelde , maar dan zonder de verplichting om studenten mee te nemen .
Mijn broer woonde “op kot “zoals ze daar op kamers wonen noemen , bij een vriendelijke hospita boven het Joods Cultureel Centrum ; van terreur of bedreiging had men in die tijd nog nooit gehoord .
Nog niet zo wereldwijs in de jaren 60 en 70 had ik de hele middag met de vrienden op kot gezeten en veel thee gedronken , waarna we “op restaurant” gingen ; met de wijsheid van nu had ik me kunnen bedenken dat er iets niet pluis was…. maar ja Oma kwam uit Heeze en daar waren ze niet zo werelds .
Midden in de nacht moest ik dan nog in mijn eentje met het Kevertje terug naar huis , in die tijd loerde nog nergens gevaar .
Echter , die avond toen ik terugreed werd ik zo vreselijk duizelig achter het stuur , mijn hart begon over te slaan en te bonzen…
Ik voelde me ellendig en wist dat er net voorbij het kanaal een villa was met rode neonletters waar dames van bedenkelijke zeden hun ambacht uitoefenden en aangezien goede raad duur was besloot ik daar dan maar te stoppen en hulp te vragen..
Allervriendelijkst werd ik ontvangen en men belde direct de huisarts uit bed en we konden meteen langskomen… de Madam vervoerde mij.
Een niet al te uitgebreid onderzoek bevestigde de arts in zijn overtuiging dat ik drugs had gebruikt , mijn pupillen waren zo groot als schoteltjes…nu heb ik van mijn leven nooit gerookt , dus daar kon het niet aan liggen .. maar enige voorlichting van de arts dat dat ook in thee en cake verwerkt kon worden bevestigde de diagnose .
Terug naar de pretwinkel dus … daar kreeg ik 2 koppen sterke koffie en het advies van de dokter om met een slakkengangetje naar huis te rijden waarna het met slapen zou overgaan…Het avontuur kostte me overigens geen cent .
Nooit meer ben ik in Antwerpen zonder aan dit voorval te denken ; mijn broer heeft het ook niet overleefd helaas .
En altijd als we in Antwerpen zijn gaan we naar dezelfde goede Bistro die toch al bestaat sinds de jaren 70 ; het zit er altijd stampvol , je moet zeker reserveren en de kwaliteit is Bistro kwaliteit wat wil zeggen : heel goed en niet gezocht .
Zo lang ik me kan herinneren staat er een Vispotje op het menu , waarvan ik het recept heb ontfutseld aan de moeder van de chefkok… Ik maak het niet een op een na maar heb er in de loop der jaren mijn eigen draai aan gegeven …
Het is simpel en verrukkelijk .

We gebruiken Kabeljauw Filets
4 voorgekookte stevige Aardappels [ ik doe dat 10 min. in de magnetron in mijn Aardappeltopf ] ideaal want zonder Water .

blog 033

img_4157

3 flinke Winterwortels in grover stukken .
1 steel Prei ook grof gesneden .
2 Tomaten in 8 stukjes elk . 2 tenen Knoflook fijngehakt .
Een handjevol groene Olijven .
2 theelepels Kappers .
Stukje gedroogde Sinaasappelschil .
Een kneep Harissa en een kneep Ansjovispasta .
Zout / Peper en Koriander korrels , alles uit de molen .
Snufje Cayennepeper .
5 eenpersoons porties Boursin of soortgelijk .
1 eetlepel Tomatenpuree .
Een beker Witte Wijn of evt. lichte Rose .
Olijf Olie .

Neem een diepe ovenbak en verwarm de oven voor op 160′

Kook de Aardappels beetgaar ; ze moeten niet te zacht zijn .
Kook de Wortelstukjes 5 min. in de Wijn .
Haal van het vuur af en doe er alle ingredienten bij behalve : Tomaat – Aardappel – Olijven – Kappers en Kabeljauw .
Laat dit alles na goed dooreen scheppen wat afkoelen in de saus .

img_4158

Nu ga je stapelen als Lasagne .

Olie op de bodem en Aardappels aan schijven — daarop twee Filets , dan wat Tomaat met Kappers en Olijven en dan een schep van de wijnsaus .
Zo verder tot de bak gevuld is .

img_4163

Plaats de bak in de oven gedurende 40 min. en controleer af en toe of het niet verbrandt ….
Dan bedekken met Alu folie waarin gaatjes geprikt en nog een kwartier in de oven laten , nu op 90 ‘.

Comments are closed.

Search
Advertisement
Recente reacties
    Meest recente berichten