LIKEUR MANDARINE

Vanmiddag wandelde Oma eens door de tuin om te kijken hoe de boel erbij stond na enige dagen regen gevolgd door uitbundige zonneschijn wat om deze tijd van het jaar een garantie is voor goede oogst van mijn Citrusbomen en struiken .
De Mandarijnenstruik die bijna bezwijkt onder de vruchten waarvan ik voor mijn vakantie al vele potten Mandarijnenjam gemaakt heb is intussen al zodanig vaak door de pikvogels bezocht dat het mij raadzaam leek om er ook het laatste fruit maar af te halen….. er zitten alweer heel veel jonge groene knopjes aan .
Zin om weer jam te maken leek me gezien het groot aantal pitjes [ want niet gemanipuleerd ] geen goed idee en dat bracht me op de gedachte om er dan maar een likeur van te brouwen in de geest van quarante quattre.

IMG_0196

IMG_0171

Ik gebruik alcohol van 90′ die ik in de diepste binnenlanden van Frankrijk nog gewoon bij de apotheek kan kopen…. en dat dan eens per jaar , waarbij ik de Apotheker altijd beloon met een fles van eigen brouwsel omdat ook het geven van douceurtjes au bout du trou du…..nog als de normaalste zaak van de wereld beschouwd wordt ; alhoewel de nieuwe apothekersassistent wel heel vreemd opkeek toen Oma binnen stiefelde met een volle Appie tas lege flessen waartussen pront een fraaie Vin d’Oranges pronkte .
Hij was kennelijk nog niet op de hoogte van Oma’s praktijken…

0001   44

Per halve liter alcohol neem ik 12 Mandarijnen en stop in elk 4 Koffiebonen .
In 5 stuks prik ik een Kruidnagel .
Dan nog een Kaneelstokje en een Vanillestokje in de fles… goed afsluiten en 44 dagen voor een zonnig venster plaatsen .
Elke dag goed omschudden .
Na 44 dagen zeven en aanvullen met een fles Rose en twee flessen Water die je hebt laten geleren met 44 suikerklontjes .
De aldus verkregen likeur in flessen doen en nog twee maanden donker zetten voordat hij op dronk is .

Comments are closed.

Search
Advertisement
Recente reacties
    Meest recente berichten