LIJNEN DAG 9

LIJNEN MET OMA FRANKRIJK TWEEDE WEEK DAG 9

RODEKOOL LASAGNE

Vandaag rode kool lasagne in een aangepaste vorm vanwege het lijnplan.

Hieronder is ook het originele recept vermeld voor de geluksvogels die niet hoeven te lijnen….Sowieso niet al te veel calorieen.

Het ontbijt is altijd hetzelfde maar nu 1 cracker besmeerd met pinda kaas… 26 c. extra , maar pindakaas bevat veel goede stoffen .

Dat brengt het ontbijt op 222 c.

De warme maaltijd :
rode kool lasagne

Ik nam vandaag : 1 appel 60 c.

puree aardappelen 412 gr. =168 c.

1 klein half rode kooltje 300gr = 60 c.

1 eetlepel suiker 45 c.

klontje boter 30 c.

traantje olijfolie 13 c.

paneermeel van 1 glutenvrije cracker 12 c.

2 tartaarjes ipv gehakt 600 c.

1/4 rode ui 22 c.

Dit maakt een hoofdgerecht van 988 c. waarvan ik een kwart heb opgeschept = 260 c.

1 klein glaasje rode wijn is vanaf vandaag ook weer toegestaan om de calorieen sneller te laten verbranden : 50 c.

magere vruchtenkwark toe 73 c.

Om een uur of 6 neem ik een mandarijn 16 c

Vanavond een salade van fijngesneden venkel met het vlees van een mega sinaasappel en rozijnen.

samen 125 c. en ik neem de helft 63 c.

4 glutenvrije crackers 60 c.

2 porties chavroux 24 c.

1 stukje kaas 35 c.

En 1 half lepeltje marmelade 6 c.

Brengt het avondeten op 235 c.

Voor het slapengaan een halve uitgeperste citroen met een likje honing 9 c.

Dit brengt het totaal vandaag op 928 calorieen.

DE RODE KOOL LASAGNE

In 2004 hebben we de garage laten verbouwen tot logeer kamer.

De oldtimer die er in stond verkocht want te duur in onderhoud en Opa kan heel veel; maar niet sleutelen.
Weer een kind van Oma dus dat de deur uit moest met pijn in het hart.[het was de eerste niet].
Enfin,gedane zaken nemen geen keer dus onze bevriende aannemer werd ingehuurd om de ruwbouw te klaren met hulp van Opa uiteraard om de kosten te drukken. Want geen geld over de balk, is hier de leus.
Dit hield dus in dat de schoonzoon van de aannemer die op het karwei gezet was elke middag bleef eten en ik had ook mijn zomer buurvrouw elke dag in de kost omdat zij weer eens haar man en hotel in de Alpen was ontvlucht wegens het zoveelste echtelijk geschil. Het spreekt voor zich dat zij niet kan koken.
Het was zo midden oktober en weer tijd voor gemakkelijke winterkost en dus maakte ik de alom geprezen Rode Kool van Oma’s Oma met zoete en zure Appels en grove aardappelpuree, opgestapeld als lasagna met daar bovenop geruld gehakt met uien, een laagje paneermeel en een paar klontjes boter.
Nu, de schoonzoon van de aannemer die nog nimmer gekookte rode kool had gehad, omdat die hier alleen rauw wordt gegeten, likte er zijn vingers bij af zo lekker als hij het vond en vertelde uiteraard aan de hele familie van dit simpele godenmaal. Ik vergeet nog te vermelden dat zijn vriend, elektricien en kapitein bij de Pompiers ook had meegegeten, en hun dames waren allen stervens nieuwsgierig naar het recept .
Dus dacht ik : Ik nodig de hele bups met kinderen en al zondag uit voor de lunch omdat het heel mooi weer zou worden en we zeker buiten konden zitten met de aannemer , zijn vrouw, dochter en schoonzoon en twee kinderen; de pompier met vrouw en twee kinderen en wij dus nog en de buurvrouw in nood ; zo groot is de keuken niet .
Maar alras kwam ik er achter dat je met een Franse artisan onder een apero niets af kunt spreken. Drie aardewerken ovenbakken met het befaamde recept in de oven en een schaal saucijzen om nog extra te bakken want een artisan heeft grote trek .
Apero klaargezet en zelf maar vast een neut gepakt .
Het werd een uur, het werd half twee, zolang zouden de heren toch niet in het cafe zijn blijven hangen? Het werd twee uur. Toch maar even bellen…. Nergens antwoord, niet op de vaste, niet mobiel.
Toch maar samen met de buurvrouw aan het maal begonnen en niemand daagde nog op.
De volgende dag nog eens een belronde gedaan maar overal stilte. Twee bakken in de vriezer. En nu wil het geval dat wij eind van die week terug zouden gaan naar Nederland en ik hier niets in de vriezer kan laten omdat de stroom nogal eens uitvalt tijdens de herfststormen .
Lumineus idee: een Franse vriendin in Bourgogne gebeld dat we zouden komen overnachten en dat ze niets te eten hoefde te maken want ik had genoeg voor haar uitgebreide familie , en zo gingen we op weg met twee stenen ovenschalen die ik trouwens na tien jaar nog niet teruggezien heb . En ook daar kwam de man des huizes om half tien s’avonds uit de kroeg gerold , maar hij kwam in elk geval .
Het recept viel ook daar goed in de smaak; de plattelanders houden van stevige kost .
Toen we in Februari weer terugkwamen vernamen we dat de hele aannemer familie plus pompier op herfst vakantie was vertrokken naar hun familiehuis in Perpignan .

Voor een vierpersoons ovenbak neem ik:
4 grote Aardappelen
2 Appels
2 zoete Appels
1/2 Rode Kool
2 Uien en een pond Rundergehakt
Eventueel minder Gehakt en een Saucijs per persoon .

Oma kookt de Aardappels , de 4 Appels en de Rode Kool apart want hun kooktijden verschillen nogal .
Schaaf de halve Rode Kool en zet deze op met Water en Rode Wijn een kruidnagel , takje Tijm wat Foelie en zout.Breng aan de kook en laat dan wat zachter ong. 1 1/2 uur stoven . Als hij gaar en nog een lichte bite heeft , afgieten en een schep Suiker en een scheut Rode Wijnazijn erbij .
Intussen schil ik de Appels en laat deze in een bodem Water koken tot het verdampt is en de Appels gaar maar nog brokkelig .
Een snufje Kerrie en Kaneel erbij met een schepje suiker .
De Aardappels zijn dan intussen ook gaar [ niet te ] en stamp ik grof met wat Creme Fraiche en Nootmuskaat .
Het Gehakt met de grofgesnipperde Uien staat dan al op zacht vuur te rullen.
Leg nu onder in een diepe stenen ovenschaal : de helft van de Rode Koool-de helft van de Appelcompote en de helft van de grove Aardappelpuree. Herhaal dit nog een keer.
Nu het geruld Gehaktmengsel erop en daarover wat Paneermeel . In het midden en de vier hoeken een klontje boter en onder de voorverwarmde grill een korstje erop laten bakken .
Smullen maar.

Comments are closed.

Search
Advertisement
Recente reacties
    Meest recente berichten