JACHTSCHOTEL OP BRABANTSE WIJZE

0152 hachis parmentier

EEN HACHIS PARMENTIER OP BRABANTSE WIJZE
Oma had zo’n 40 jaar geleden een hele leuke en intelligente hond , zo een als je maar eens in je leven meemaakt .
PIETEPAF!!!!
We hadden hem uit het asiel…. open dag , en jullie raden het al.. we waren er meteen verliefd op omdat hij sprong als een dolleman toen wij voor zijn verblijf stonden….
Een echte circushond !!!!! In alle opzichten… hij sprong over de tuinpoort van 1.80m. en zo groot was de hond niet .
Een bezoek aan de dierenarts leerde ons dat het een kruising tussen een Poedel en een Spaniel moest zijn… een POENIEL dus…
Maar met de [ honden-] kennis van nu moet het een waterhond geweest zijn .. Als hij water zag was ie niet te houden en zwemmen deed hij als de beste ;

Torito

Vooral als er eenden in de vijver zwommen . En omdat het een deugniet tevens pikdief was bracht hij ons op een zonnige zondagochtend in ernstige verlegenheid….
We zaten op een deftig terras aan de Karpendonkse plas in Eindhoven en de hond amuseerde zich op het grasveld en de vijver voor het etablissement ….
Uiteraard zaten wij vooraan in een uiterste hoek zodat onze hond de zondags geklede terrasbezoekers niet nat kon schudden…. en dat deed hij ook nooit .
Een vredige groep eenden peddelde in het water… de hond nam een spurt … dook de plas in … en jawel hoor , even later kwam hij aanlopen met zijn vers verworven prooi..
Een druipende eend in de bek , en hij wenste die ook niet af te geven , zo’n goede jachthond was het nou ook weer niet…..
Gegil…. jankende kinderen en wij moesten zwaar gegeneerd toch wel op de binnenkant van de wangen bijten om niet in lachen uit te barsten ….. het jachtinstinct… daar doe je niets aan .
Enfin … de terrasgasten uitgelegd dat dat nu eenmaal het karakter van de hond is en je het hem niet kwadelijk kon nemen…. excuses dat hij niet aan de lijn was….. en de kindertjes getroost .
De eend werd afgevoerd en het zou me niet eens verbazen als hij in dat restaurant in de pan is beland om Eendenconfit van te maken…
Eendenvet is namelijk uitermate geschikt om wild in te braden , dat daardoor veel malser blijft.

Zondags werd er altijd wild gegeten , nagenoeg altijd begeleid door Aardappelpuree , Erwtjes en Appelcompote , vaste prik ;
en van de restjes aten we dan ook altijd jachtschotel op maandag . Het geconfijte Eendenvlees en eventueel overgebleven Wild mengde Oma ook door de prak en vaak wat uitgebakken Spekjes .

Het recept is dan ook uiterst eenvoudig :
Maak een soort van grove Stamppot van de Aardappels , Appelcompote , Erwtjes en de Vlezen in een diepe ovenbak .
Bestrijk de bovenkant met twee eetlepels Creme Fraiche ; hierop veel geraspte OudeKaas gemengd met grof Paneersel [ geen Paneermeel]
Zet onder een hete grill totdat er een korst op komt .

Comments are closed.

Search
Advertisement
Recente reacties
    Meest recente berichten