GRATIN GERSOISE

Enige jaren geleden reden Oma en Opa op een zonnige zaterdagmorgen in de winter door La France Profonde waar de tijd sinds vijftig jaar stil heeft gestaan.
Het behoeft geen nadere uitleg dat in die tijd toen wij nog geen Tom-Tom hadden het bepaald niet gemakkelijk was het gehucht te vinden waar onze zomerbuurman, na zijn pensioen als slager, was neergestreken om zich te wijden aan zijn hobby: het oplappen van renpaarden, want hij ging er prat op genezende gaven te bezitten.
Volgens Oma’s gedachten redde hij renpaarden van het slachthuis om ze wat op te lappen en ze dan duur te verkopen aan de andere kant van dit grote land.
Maar dit terzijde.
Omdat de zon telkens vanuit een andere kant leek te schijnen hadden we dus al rare omzwervingen gemaakt zodat Oma besloot uit te stappen en het adres na te vragen in een dorpskroeg.
Zo ongeveer op de drempel vloog er een barkruk, die ik nog net kon ontwijken, door de open deur naar buiten en dit alles ging gepaard met een pleiade aan vloeken en verwensingen.
Nu is Oma niet zo snel bang maar toch overtuigd dat het daar niet pluis was; en dook de aanpalende superette in.
Daar wist de eigenares Oma te vertellen dat het er elke zaterdag- en zondagochtend zo aan toe ging na het jagen omdat de alcohol ervoor zorgde dat de jagers het zelden eens waren over de verdeling van de buit.
Gelukkig wist ze me ook te vertellen waar de nieuwkomers uit de grote stad zich hadden gevestigd en zaten we al snel aan een opkikkerend Apero tegen de schrik; en daarna een lekkere eend.
En dit brengt me op een streekgerecht wat je in een half uurtje op tafel tovert van de restjes.

Gratin Gersoise
Een streekgerecht uit de Gers dat ook gemakkelijk gemaakt kan worden met kliekjes van de Eend en dus eigenlijk een variant is op de jachtschotel die bij Oma in Brabant vaak op maandag gegeten werd, want s’zondags stond vaak wild op het menu.
Omdat ook Oma nooit kliekjes weggooit maak ik vaak een variatie op deze aloude gewoonte en dit al naar gelang hetgeen is overgebleven.
Oma had nog wat Parelhoen van gisteren dat gevuld was met een Farce van Foie Gras van Eend , fijngesneden gezouten Eenden ham en in Sauternes geweekte Pruimen en Broodkruim.
In plaats van in plakjes gesneden Eendenborst en Foie Gras had Oma er de Farce en het fijngesneden Parelhoen vlees bijgedaan.

DSCF3736

5 Aardappelen geschild , in stukken gekookt en daarna in dunne schijfjes gesneden.
2 Aardappelen tot Puree verwerkt , of het restje Puree van de vorige dag.
In een heel klein beetje Eendenvet smoren: twee ontpitte Tomaten, een grote Rode Ui in halve ringen en een flinke teen Knoflook.
Vul dan een diep oven bakje met een laagje Aardappel, een laagje Tomaat, Ui, Knoflook en draai er Peper over uit de molen.
[ In de originele versie zonder kliekjes gebruik ik schijfjes Eendenborst en Foie Gras.]
Herhaal dit nog een keer en giet er dan een kopje Melk/Creme-Fraiche mengsel over.
Smeer er nu de Farce over zodat alles bedekt is en bestrijk dan de schotel met een laagje Aardappelpuree.
Strooi hierover wat Paneermeel en leg er klontjes Boter op.

0028 gratin Gerssoise

Zet de schotel in een tot 180′voorverwarmde oven gedurende een minuut of twintig [ Tijd hangt van de oven af ]
Voor het opdienen strooi ik er een beetje Foelie of Nootmuskaat op.
Als bijgerecht gestoofde Peren in Witte Wijn.

Comments are closed.

Search
Advertisement
Recente reacties
    Meest recente berichten