COQUILLES ST JACQUES MET SAUS VAN GEWURZTRAMINER

Bij gebrek aan Noilly Prat , waarmee deze saus al heel lang door mij wordt gemaakt , heb ik een halve fles Gewurztraminer gebruikt en ik moet zeggen : het resultaat is verbluffend en veel lekkerder dan de oorspronkelijke versie . Ik heb hem ook al eens gemaakt met een Muscat wijn ; dan is de saus wat zoeter.. ook heerlijk .
De eerlijkheid gebiedt me te vermelden dat het een Grand Cru is , waarvan ik enkele flessen heb ingeslagen tijdens de Foire des Vins die hier in het najaar in elke supermarkt plaatsvindt .
Daar koop je dan kelderrestanten tegen zeer aanlokkelijke prijzen .
Het hoeft hier geen betoog dat deze actie een soort Dolle Dwaze Dagen in het kwadraat is waarbij veel gesteggeld wordt en zelfs af en toe klappen vallen .
In deze is enige wijnkennis ook reuze handig aangezien zich veel kaf onder het koren bevindt .
Onze Parijse aangewaaide familie biedt uitkomst en seint ons in waarop gelet moet worden omdat behalve een mooi etiket van een gerenommeerd huis het jaartal van cruciaal belang is .
Ook kopen wij ons daar niet arm , onze dagelijkse wijnen zijn ook van bovengemiddelde kwaliteit en komen van het wijndomein waar ik mijn schilderijen exposeer .
De wijnen uit de braderie bewaren we voor bijzondere gelegenheden ofwel gasten .
Twee van deze flessen heb ik geschonken toen ik afgelopen zomer een Indische Rijsttafel heb gemaakt voor enkele vrienden…
en werkelijk …. de meest perfecte begeleider van een oosterse maaltijd .
Deze Kerstdagen hebben we weer twee flessen tevoorschijn gehaald om ter verhoging van de feestvreugde te drinken bij vissige happen en niet te vergeten Foie Gras .

Van Kerst Avond had ik een halve fles over ; wij zijn kwalitatieve maar matige drinkers .
Vanochtend heb ik wat Prei , Venkelstukjes , een fijngesneden Sjalotje en een stukje Steranijs even aangezet in Roomboter .

Ik bewaar alle goed gewassen afsnijsels van Prei , Wortel , Selder en Venkel bij het groente schoonmaken om soep of saus te bereiden , in zakjes met zip-lock sluiting , in de vriezer .

Alleen zacht blonderen en dan een halve fles Gewurztraminer erbij .
Op lage temperatuur ongeveer een uur in laten koken .
Wat Saffraan draadjes weken in een bodempje lauw water .
Monteren met ijskoude klontjes Boter , een lepel Creme Fraiche en de Saffraan met het weekwater erdoor kloppen .

img_4273

Tegelijkertijd laat je Roomboter goed heet worden in een gietijzeren bakpan [ geen Tefal , die bakt niet mooi bruin ]
Bak de Coquilles snel om en om en zet direct de pit af , houd ze wel warm .
[ ik kook elektrisch dus dat is dan eenvoudig ]

Als je geen verse Coquilles kunt vinden is het eigenlijk al niet de moeite om er aan te beginnen ; al is de saus nog zo lekker , het recept valt of staat met de versheid van het product….. ze moeten smelten op de tong .

Beter neem je in dat geval fijne Gerookte Paling , Gerookte Forel of Grote Garnalen .

Comments are closed.

Search
Advertisement
Recente reacties
    Meest recente berichten