BEVROREN SINAASAPPEL

Het recept dat ik vandaag plaats is onlosmakelijk verbonden aan Koninginnen dag uit de tijd van Juliana… de moeder des vaderlands.
In ons boerengat in Brabant was natuurlijk alleen maar een nonnenschool en daar ging iedereen naar toe .
Die school stond trouwens erg hoog aangeschreven qua onderwijs en in de jaren vijftig kregen wij ook al Frans en Engels .
Er waren twee klassen van elk met ook elk meer dan veertig leerlingen ; een klas die opleidde tot de huishoudschool en de andere tot middelbaar onderwijs en daar duurden de lessen tot 5 uur . Achteraf enigszins discriminerend… maar ja… nonnen….
Als het koninginnen dag was werd dat uitbundig gevierd en waren we vrij van school . Wel werd je geacht deel te nemen aan de dorps activiteiten ,door de nonnen georganiseerd .
Oma zal een jaar of negen geweest zijn toen wij gevraagd werden iets uit te beelden in een optocht ; zoiets als een versierde fiets of anderszins , en omdat Oma nogal creatief aangelegd is [ reeds als kind ] had ik zelf van geel en groen crepe papier een soort pakje geknutseld waarin ik een Narcis was …. en geloof me : het was heel leuk en de handwerk non was vol lof .
Mijn hoofddeksel was een mutsje met strik onder de kin en in de vorm van bloemblad en met een groen truitje en een bladeren rokje van crepe papier stal ik de show…. althans dat dacht ik en zuster Serena [ de handwerk non ] vond dat ook.
Bittere teleurstelling toen de eerste prijs naar de kinderen van de fabrikant ging… zij zaten op een ouderwetse bolderkar brandweer wagen die hun vader bij de plaatselijke brandweer geregeld had… weinig fantasie en ja… ook niet democratisch..
Ik kwam jankend thuis…. waar gelukkig de bevroren sinaasappelen wachtten die we elk jaar op Koninginnendag kregen en door de plaatselijke bakker gemaakt werden .
Sinds ik een IJspan heb maak ik ze zelf .

IMG_0964

Het Sinaasappel ijs heb ik gemaakt door zeer stijfgeklopte Slagroom te mengen met een lepel Creme Fraiche en dit toe te voegen aan een zelfde hoeveelheid eigengemaakte Marmelade , waarvan het recept in de zijbalk te vinden is.

Ik maak het in de IJspan die vierentwintig uur in de vriezer heeft gestaan , en dan heb je na twintig minuten IJs .
Dat schep ik over in halve uitgeholde Sinaasappels als het nog niet helemaal hard is en dan plaats ik de Sinaasappels in de vriezer tot gebruik .

DSCF3674 (2)

DSCF3673 (2)

Comments are closed.

Search
Advertisement
Recente reacties
    Meest recente berichten