ARTISJOK MET EIERMAYONAISE

artisjok met eier saus

Enkele jaren geleden maakten we een trektocht van zeven weken door heel Spanje ; van de Costa Brava naar het westen tot Segovia en van daaruit naar het zuiden tot Cadiz . De hele kust langs en weer het binnenland in vanaf Nerja door de Sierra Nevada en daarna langs de oostkust weer terug naar Frankrijk .
Uiteraard hebben we veel gezien en meegemaakt mede door het gebrek aan kennis van de Spaanse taal ; je kunt niet alles bijhouden.. vijf talen is al heel wat .
Omdat Opa en Oma liefhebber zijn van de regionale keuken vond de stop voor de lunch immer plaats bij een etablissement waar werklui , jagers en andere inheemsen werden gespot aangezien daar het lekkerst gekookt wordt .
Niet gehinderd door enig begrip van de spijskaart werd op goed geluk besteld of wezen we aan wat ons op andermans bord begerenswaardig leek ; we zijn dan ook nergens gefopt….op een keer na…..
We hadden een nichtje van Opa bezocht , zij is woonachtig in Zuid Spanje , en van haar kregen we een adresje in de Sierra Nevada waar we zeker zouden moeten aanleggen… want heel lekker en spotgoedkoop ; zij waren er met Spaanse vrienden geweest .
Daar aangekomen zag het er veelbelovend uit ; Spaanse boerenfamilies aan lange tafels , authentieke inrichting [ uiteraard te warm om buiten te eten ] en tot groot genoegen : een spijskaart in het Engels .
Dat had de radaren aan het draaien moeten zetten …
Oma is dol op Artisjokken die ik altijd koud eet met eiermayonaise , maar hier serveerde men een warme versie als ovenschotel..
Zesentwintig euro … leek me wat aan de prijs , maar goed , ik had hem nog niet gezien dus dat kon nog meevallen .
Moet gezegd : het smaakte heerlijk al was het een klein ovenschaaltje met een paar doorgesneden Artisjokken in Becamelsaus ; een soort bijgerecht als het ware .
Samen met de Bieflap van schat , een karafje rood en twee espresso’s tikten we vierenzestig euro af wat me voor een goedkoop adresje in de Spaanse binnenlanden erg duur leek omdat we tot dan toe nog niet zo duur gegeten hadden en ook nog eens veel copieuzer .
Ik verdenk dit etablissement sterk van het voeren van twee prijslijsten… de Engelse voor de toerist , ook al komt die in een Franse auto , hetgeen nog werd gestaafd door het feit dat wij dankzij een fout van Tom Tom terechtkwamen op een zandpad waar tot mijn stomme verbazing hectares vol Artisjokken in volle glorie stonden te prijken op nog geen vijfhonderd meter van het goedkope adresje…. en toen werd ik toch zo vals….
Beetgenomen !!!
Nooit eten we nog Artisjokken zonder over ons Spaans avontuur te praten ; zo ook vanavond .

Het recept :
Zoals wij het altijd eten als salade met Eiermayonaise bij de zomerse lunch , en omdat wij s’middags de hoofdmaaltijd eten dient zo’n Artisjok ook prima als avondmaal .

Knip van de Artisjokken de puntjes van de blaadjes af en snijd de steel zo kort af dat ze rechtop in de pan blijven staan .
Opzetten in zeer ruim water met wat zout en een doorgesneden Citroen .
Zachtjes beetgaar koken.. het blad moet zacht aanvoelen maar niet loslaten .
Intussen klop je Mayonaise en kook je een Ei per Persoon .
Hak het afgekoelde Ei klein , doe het in de kom met de Mayonaise , een eetlepel Kappers , een koffielepel Kurkuma en een flinke eetlepel Creme- Fraiche .

Zet de Artisjok per persoon in een diep bord en een bakje met de Mayonaise apart erbij .

Voor degenen die nog nooit Artisjok gegeten hebben : pluk van onderaf de blaadjes van de Artisjok , dip het blad met de vlezige kant in de Mayonaise en zuig de ze tussen de tanden uit .
Als je onderaan bent en het blad te dun wordt zie je ook de vezels in het binnenste van de Artisjok .
Snijd dit voorzichtig weg totdat de bodem overblijft , en die is het lekkerst .

artisjok met eierdip

Comments are closed.

Search
Advertisement
Recente reacties
    Meest recente berichten